9.11.08

Yes, we can

Els crítics coincideixen que un dels factors que ha ajudat B. Obama a guanyar les eleccions, ha sigut la poderosa xarxa que disposa a Internet de seguidors, simpatitzats i donants.

Mitjançant Internet, ha recaptat diners, ha mobilitzat el seu electorat de manera ràpida i efectiva a través de, per exemple, les seves pàgines personals, una base de dades de més de 4 Millons de simpatitzants, videos a youtube, facebook etc. Tot això implica publicitat i difusió del missatge quasibé gratuitament.

La gent s´ha sentit implicada i s´ha volcat per seguir-lo en els seus actes. La nit després de les eleccions, va enviar missatges personalitzats als 4Millons de simpatitzants per donar-los les gràcies. És una manera de fidelitzar-los.

La clau de l´èxit ha estat que, a USA la política neix des de les bases i aquí és on ell ha incidit a través d´Internet., un arma que l´ha permés comunicar-se de manera efectiva amb les bases.

Crec que es pot entreveure que Internet serà una poderosa eina política en endavant Que ja ha cambiat la manera de fer campanyes polítiques i segur que en les properes eleccions del nostre país els nostres polítics copiaran els formats, malgrat que aquí ni la política, ni el compromís, ni els polítics, no tenen res a veure amb USA. Però segur que serà diferent, en comptes de vídeos a La vanguardia.. farem coses més modernes..

A més a més, voldria també referir-me al videoclip de Barack Obama, em sembla espectacular, com ha aconseguit transmetre allò que els americans volien sentir. Com s´identifica com la campanya d´un poble.

Tot i que és minimalista de forma ( en coherència amb la crisi que vivim), té una gran capacitat de despertar les emocions tals com l' esperança, la solidaritat i l' il.lusió; el missatge té una foça impressionant, donada per la paraula del discurs; aquest discurs es veu reforçat per una filmació en pla curt per donar importància al element narratiu; té un gran realisme segurament intensificat per les imatges en blanc i negre;la música és tremendament suggerent (també és senzilla,pausada,una guitarra, ritme de rap característic de les minories afro-americanes i llatines); té diferentes veus, la veu del Obama i la dels cantants, que conflueixen, suggerint comunió, compartir: ell és la veu del poble. És una crida a la igualtat dels homes i un homenatge a tots els homes que en la història han lluitat per el reconeixement dels drets humans.

Només hi ha persones, acords de guitarra i un gran missatge, però el que arriba a transmetre té molta força: el poble té la veu.